53. De muizen in Hiemsherne

Fredeshiem 1952-1972

Hiemsherne bij FredehiemOp zaterdag bij het wisselen van de gasten kwamen vier da­mes die samen een bridgeclub vormden. Zij gingen een week potverteren. Zij kregen de vier éénpersoonskamertjes aan de achterkant van Hiemsherne* toegewezen. De dames konden zelfs in hun vakantie hun geliefd bridgespel niet vergeten. Dadelijk na de koffie kwamen in de achterzaal of in de serre de kaarten voor de dag en begon het spel. ’s Middags na de thee of ’s avonds na het eten werd het voortgezet. Naargelang het weer binnen of buiten. Voor de dagsluiting werd er even gestopt en daarna gingen de speelsters naar hun kamers en werd daar tot diep in de nacht doorgespeeld.

Nu verbleef aan de voorkant van Hiemsherne het gezin van een Hiemwarder** met kinderen van één tot zestien jaar. De oude boer­derij is erg gehorig en de kinderen konden niet sla­pen vanwege het kaartgesprek. Men probeerde wel zo min mogelijk luid te praten.

Aan de koffie presenteert één van de meisjes de cake. Maar kleine potjes hebben grote oren en zij vangt een gesprek op dat de kaart­sters bang zijn voor muizen: griezelig, doodeng! Natuurlijk wordt dit in het gezin verteld en de grote jongens krijgen een idee. Bang voor muizen? Wel, dan komen er mui­zen! Zij proberen het uit door te krabben met de vingers of een stokje. De piepspeeltjes uit de box worden getest op het beste muizenpiepje.

Als na de dagsluiting de dames in één van de kamers gaan bridgen, horen zij opeens een zacht geritsel en gepiep. O jas­ses, muizen! De aandacht is van het spel af en zij gaan maar naar bed. Dit muizen­feest herhaalt zich enige dagen.

Dan wordt het zaterdag en de gasten gaan naar huis. De da­mes worden echter pas in de middag gehaald en blijven eten. Enkele nieuwe gasten komen reeds voor de maaltijd en deze groepjes tref­fen elkaar aan tafel. “Wij hebben het fijn gehad, alleen hadden we wel veel last van muizen!” krijgen ze te ho­ren.

Als wij ’s middags de nieuwe gasten hun kamers wijzen, blij­ken de tafelgenoten in Hiemsherne-kamertjes te komen. Zij protesteren vanwege de muizen. Wij konden hen geruststellen door te verklaren, dat de muizen reeds voor de koffie naar Friesland waren afgereisd. Uitleg hierbij was wel nodig.


* Hiemsherne = één van de gastenverblijven bij Fredeshiem
** Hiemwarder = lid van de Hiemwar, het bestuur van Fredeshiem

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *